27 marca 2025

Bitki wieprzowe - tradycyjny obiad, który zawsze smakuje!

 

Pieczeń wieprzowa na obiad

Bitki wieprzowe to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Soczyste kawałki mięsa duszone w aromatycznym sosie to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ich uniwersalność sprawia, że pasują do wielu dodatków – od ziemniaków i kaszy, po kluski śląskie i surówki.

 

Składniki:

  • Pieczeń wieprzowa na obiad
    500 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój na plastry, rozbij tłuczkiem i dopraw solą, pieprzem i papryką.
  2. Obtocz mięso w mące i obsmaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  3. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek.
  4. Dodaj mięso, liście laurowe, ziele angielskie i bulion.
  5. Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 1-1,5 godziny).
  6. Sos zagęść mąką rozmieszaną z odrobiną wody.
  7. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem i majerankiem.


Bitki wieprzowe na obiad

Wskazówki:

  • Do sosu możesz dodać pieczarki lub inne ulubione warzywa.
  • Bitki świetnie smakują z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi lub pieczywem.
  • Bitki możesz przygotować w szybkowarze, co znacznie skróci czas ich przygotowania.

 

Smacznego!

 

Obserwuj mnie na: Facebook lub Instagram

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz