![]() |
| Staropolski Barszcz Wigilijny |
Barszcz wigilijny to serce polskiej kolacji wigilijnej. Nie jest to jednak byle jaka zupa buraczana, lecz esencja smaku, głęboko zakorzeniona w staropolskiej tradycji. Jeśli szukasz przepisu, który oddaje prawdziwy smak Wigilii, trafiłeś idealnie! Dowiedz się, jak przygotować prawdziwy barszcz wigilijny na zakwasie, tak jak robiły to nasze babcie.
Dlaczego barszcz wigilijny musi być wyjątkowy?
Wigilia to czas postu i refleksji, dlatego tradycyjny barszcz jest zupą całkowicie jarską. Jego głębię smaku buduje naturalny zakwas buraczany i starannie dobrane warzywa i przyprawy. To nie tylko danie, ale kulinarny symbol oczekiwania i prostoty.
🔑 Sekret: Prawdziwy Zakwas Buraczany
Nie da się zrobić idealnego barszczu bez własnego zakwasu. Kupny nigdy nie da tej kwaskowej, lekko ziemistej nuty, która jest znakiem rozpoznawczym tradycyjnej receptury.
Jak zrobić zakwas buraczany (Krok po kroku) znajdziesz w tym linku Idealny Zakwas na Barszcz Czerwony: Sekret Świątecznego Smaku (zrób to sam!)
🍽️ Przepis na Perfekcyjny Staropolski Barszcz Wigilijny
Ten przepis wymaga czasu, ale rezultat jest tego wart!
![]() |
| Staropolski Barszcz Wigilijny |
- Ząbek czosnku - 4 szt.
- Liście laurowe - 4 szt.
- Ziele angielskie - 4 szt.
- Buraki - 2 kg
- Jabłko czerwone - 2 kg
- Pieprz czarny - 6 kulek
- Majeranek - 10g
- Marchew - 200 g
- Śliwka suszona - 100 g
- Woda 4l
Przygotowanie:
Do 4 litrów zimnej wody wrzucamy 4 liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Dodajemy śliwki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, pokrojoną w słupki marchew, obrane i pokrojone w plastry buraki oraz pokrojony w plastry czosnek. Całość doprawiamy majerankiem. Zagotowujemy. Tuż po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 1 dzień. Przed podaniem barszcz odcedzamy, dodajemy domowy zakwas buraczany i przyprawiamy majerankiem. Zagotowujemy.
🎄 Sposób podawania
Staropolski barszcz wigilijny tradycyjnie podaje się z uszka wigilijne z farszem grzybowym. Można go także serwować z krokietem. Pamiętaj, że jego kolor powinien być głęboki, rubinowy, a smak wyrazisty — kwaśny, ale też słodkawy od buraków.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz