28 marca 2025

Sałatka z kapusty pekińskiej: kolorowa, chrupiąca i pełna smaku!

Sałatka z kapusty pekińskiej
Sałatka z kapusty pekińskiej

Szukasz lekkiej i zdrowej sałatki? Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z papryką, kukurydzą i porem! Idealna na każdą okazję.

Sałatka z kapusty pekińskiej to prawdziwy hit! Jest lekka, orzeźwiająca i pełna witamin. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, kolacji lub jako samodzielna przekąska. Dziś proponuję Wam wersję z kolorową papryką, słodką kukurydzą i aromatycznym porem.

Sałatka z kapusty pekińskiej
Sałatka z kapusty pekińskiej
Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1/4 czerwonej papryka
  • 1/4 puszki kukurydzy konserwowej
  • kawałek pora (biała część)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • koperek
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską poszatkować.
  2. Paprykę pokroić w kostkę.
  3. Pora pokroić w półplasterki.
  4. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  5. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce.
  6. Dodać olej do sałatki oraz posiekany koperek wedle uznania.
  7. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Dokładnie wymieszać.

Dlaczego warto zrobić tę sałatkę?

  • Jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
  • Zawiera dużo witamin i błonnika.
  • Jest niskokaloryczna i idealna dla osób dbających o linię.
  • Świetnie smakuje i pasuje do wielu potraw.

Wskazówki:

  • Do sałatki możesz dodać inne ulubione warzywa, np. ogórka, pomidora, marchewkę.
  • Zamiast majonezu możesz użyć sosu winegret lub innego ulubionego sosu.
  • Sałatkę możesz posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni.

Smacznego!

Obserwuj mnie na: Facebook lub Instagram

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz